En gammeldags svensk benämning på fenomenet brunch var frukostmiddag, den försvenskade formen är frunch, men som oftast kallas måltiden som ersätter frukosten och lunchen för just brunch. Brunch är, som namnet skvallrar om, en sammansättning av engelskans breakfast och lunch och kan enkelt förklaras som en stadigare frukost. Även om brunchen inte är en ny företeelse så var det under 2000-talets början som brunchen fick sitt egentliga genomslag i Sverige. Givetvis var det de finare hotellen och restaurangerna i de större städerna som var först med att utveckla den brunchkultur som vi idag är vana vid.
Dagen-efter-måltiden
Att brunchen intas under lördagar och söndagar har att göra med att den är en så kallad dagen-efter-måltid. Det var de förmögna engelska studenterna som under slutet av 1800-talet först instiftade begreppet om den första måltid som intogs dagen efter en sen afton. Idag är brunchen en populär social aktivitet – ett tillfälle att träffa och umgås med de vänner som man inte hinner se under veckodagarna. För allt fler har helgförmiddagarna blivit synonymt med att njuta och koppla av tillsammans över en god måltid.
Helgmys
För den som vill koppla bort vardagsstressen erbjuder flertalet hotell, restauranger och caféer brunch. Vanligtvis brukar man få boka bord bland de finare hotellen, som inte sällan har två sittningar, den första vid klockan 12:00 och den andra vid 14:00. Vid färdiguppdukade ”smörgåsbord” kan du under dessa närmare två timmar äta och umgås i lugn och ro. För den som inte har den ekonomiska möjligheten att äta ute behöver det dock inte vara några större svårigheter att styra upp en brunch hemma. Mängder av tips på både frikostiga och lättare brunchmenyer går att hitta på nätet.
Casual konferens under helgen
För ett antal år sen var helgmöten och konferenser något som inte hörde till vardagen, förutom för förtroendeuppdrag vill säga men idag är det vanligt att man kan åka iväg på konferens även på helgen. För att inte göra det allt för påfrestande för sina kollegor kan man försöka göra mötet lite mer casual, börja senare på dagen, äta en lång brunch tillsammans utan tidsstress på söndagen kan vara både avkopplande och roligt innan man fortsätter ett par timmar till. Är man dessutom i en avkopplande miljö med frisk luft utan stress som på Friiberghs Herrgård, ja då kan det verkligen vara värt att åka på konferens under en helg.
Brunchmeny
Givetvis går det att variera brunchmenyn i det oändliga, men det som vanligtvis tillhör just denna måltid är äggrätter av olika slag, pannkakor, scones eller toast med olika marmelader, ostar, röror och smörgåspålägg. Tanken är att brunchen ska vara så pass mättande att du står dig till middagen. Däremot brukar man inte servera soppor eller gratänger under brunchen, då dessa rätter anses tillhöra lunchmenyn.